7 september 2022

Klart för final i Global Trucks
Youngster Tour 2022


Lördag den 10 september är det dags för final – då ska 200 000 kronor fördelas mellan landets bästa 4-, 5- och 6-åriga hästar i Global Trucks Youngster Tour.

Kan Evelyn Sander och Gibson Z upprepa sin seger från förra året? Och vilken 4-åring kommer domarna att ge högsta betyg? Norrköping Horse Show är värd för årets final av Global Trucks Youngster Tour. Under vår och sommar har fyra kvaltävlingar ridits och de 15 bästa i varje årgång är klara för finalerna. Precis som i kvalen bedöms 4- och 5-åringarna av två domare med god insyn i sport och avel. Finalen bedöms av synnerligen rutinerade Royne Zetterman, som genom åren verkligen visat att han har öga för att hitta framtida stjärnor. Till sin hjälp får han nyblivna A-landslagsryttaren Wilma Hellström, som deltagit i samtliga Nations Cup-omgångar för Sverige i år.

-Det ska bli jättespännande att få se vilken kvalitet hästarna håller och vara med och bedöma dem.
Eftersom jag i princip bara är i Sverige när det är internationella tävlingar så har jag inte haft
möjlighet att se någon av finaldeltagarna innan, berättar Wilma Hellström.

4-årsklassen får 16 ekipage till start, då det var delat på plats 15

Här är Jonas Rinné och Cibell Z (sto e. Cicero Z-Landclassic, uppf. Sundsmåla Gård, äg. Jonas Rinné) lite av förhandsfavoriter då de har vunnit båda kvalen de har ställt upp i. Amaretti HH (hingst e. Conthargos-Cortez, uppf. Malin Häger, äg. All About Horses AB), riden av Joel Andersson och Duana DK (sto e. Ducati van Schuttershof-Glasgow W V H Merelsnest, äg. Team RZ Equestrian AB), som rid av Sofia Rundcrantz, har vunnit de andra två deltävlingarna. Vinnarekipaget får 20 000 kronor och totalt delas det ut 50 000 kronor till 4-åringarna.

Startlista 4-åringar.

I 5-årsfinalen handlar mycket av förhandssnacket om Evelyn Sander

Med Gibson Z (val e. Giljandro van den Bosrand-Iowa, uppf. Jenny Nilsson, äg. Christina Sander) vann hon 4-årsfinalen förra året. I år har ekipaget vunnit två deltävlingar och får nog finna sig i att vara favoriter. Men Evelyn har även Spezial Diamond (val e. Special Effekt-Levantos, äg. Christina Sander) med till final. Ekipaget har en seger och en tredjeplats i kvalen. Linn Hörnvall och Lucky Larry (hingst e. Heartbeat-Cassini II, uppf. Nissekalles Hovslageri, äg. NKH breeding and sport AB och Stall Linn Hörnvall) har också vunnit en deltävling. Dessutom finns fjolårstvåan Count Your Blessings Z (val e. Cornet Obolensky-Warrant, äg. Svanlund Equestrian AB) och Anders Steneld med i startlistan, så domarna kan se fram mot en riktigt högklassig 5-årsfinal. Vinnarekipaget får 30 000 kronor och totalt delas det ut 65 000 kronor till 5-åringarna.

Startlista 5-åringar.

6-årsfinalen rids i 1.30-hoppning A:1a

Här har ekipaget kvalat via felfria rundor och en som verkligen visat hur man rider felfritt är Erika Andersson och Topaz Princess (sto f-16 e. Latour-Hip Hop, uppf. Margareta och Lennart Wikström, äg. Elisabeth Gerhardsson). Ekipaget har varit felfritt i samtliga kval och toppar poänglistan inför finalen. Topaz Princess är, precis som ytterligare några finaldeltagare, ett år äldre än sina konkurrenter men har haft föl och får därmed vara med i finalen.

Ett annat finalekipage att hålla ögonen på är fjolårstvåan Ellen Brunes och Miami Heat (sto f-16 e.
Corporal VDL-Everest, uppf. Stall Häldetorp, äg. Madelen Johansson). Även de har presterat idel
felfria resultat i kvalen. Vinnarekipaget får 35 000 kronor + ett hinder från Beck+Heun värt 15 000 kronor. Totalt delas det ut 85 000 kronor i prispengar till 6-åringarna.

Startlista 6-åringar.

Högklassiga ekipage i tre finaler

-Vi har verkligen ett högklassigt startfält i alla tre finalerna, så det känns roligt att ryttarna har valt
att matcha sina unghästar för att vara med här, menar A-banbyggaren Sara Brink, en av
initiativtagarna till unghästserien Global Trucks Youngster Tour.

I finalerna blir det dock inte Sara som har huvudansvaret för banbyggnationen. Den här gången är
det i stället internationella banbyggaren Peter Lundström, som senast assisterade vid VM i Herning,
som designar finalbanorna. Slutliga resultatlistor presenteras här på vår hemsida under "Resultatsammanställning" när finalerna avgjorts.

För mer information
Ann Lundberg: 070-581 20 27
Sara Brink: 070-512 42 57

Jonas Rinné och Cibell Z kommer till finalen av Global Trucks Youngster Tour med två segrar i
bagaget. Återstår att se vad finaldomarna Royne Zetterman och Wilma Hellström tycker om det 4-
åriga skimmelstoet. Foto: Anna Lund

Partners

  • Huvudpartner
    Övriga partners
Copyright © 2021 – 2022 All Rights Reserved. Global Trucks Youngster Tour En hemsida av AlizonWeb AB